31 December 2010

Yang Penting Hati Kita? Munafik!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Aku rasa dunia sekarang ni dah berterabur habis. Masyarakat sekarang ni langsung dah tak faham bagaimana sepatutnya Islam tu diletakkan dalam kehidupan mereka. Dah habis sekular dah masyarakat Malaysia sekarang ni, bila agama tu hanya pada perkahwinan, penceraian, berkhatan, kematian dan satu dua perkara lain. Ape ni? Berjaya dah rasanya penjajahan yang dilakukan pihak kafir dulu yang dah 'berhenti' hampir 54 tahun lepas. Dah cukup lengkap dah kejayaan mereka untuk menghancurkan bumi bekas jajahan mereka bila kita yang dijajah ni lama-kelamaan dah berubah menjadi teruk seperti mereka, malah lebih teruk!
Kita sekarang ni membanggakan artis sangat-sangat, dah macam zaman firaun dah

Aku ada terbaca surat khabar pagi ni, di slot hiburan la kan ada tajuk artis yang dulu dah pakai tudung elok dah tapi sekarang dah bukak balik, hanya pakai selendang je. Ni, artis yang korang banggakan sangat, yang korang nak jadikan idola hidup korang ni. Tau dia kata apa, dia bukak tudung tu sebab nak mengikuti skrip yang diberikan kepadanya untuk lakonan sebuah drama ke atau filem. Mak datuk! Lagi tambah mendidih darah aku dia kata diri seseorang tu jangan diukur dari penampilan sebab kayu ukurnya adalah hati. Mak ai, senangnya cakap! Dia ingat dia ni boleh buat hukum sendiri ke dengan mengambil mudah bab aurat yang sepatutnya amat dititikberatkan ke atas diri seorang muslimah.

Dia bukak tudung ni katanya bukan apa, si pengarah ada tanye sudi tak dia bukak tudung ni, dia kata tak ada masalah la, niat dia baik la, nak cari rezeki halal la, tak ada masalah sebab ia hanyalah kerja la. Allah, tengok apa hambaMu dah buat pada agama mereka! Sanggup menggadaikan maruah diri untuk 'rezeki yang halal' ya Allah. Dan mereka ni diagung-agungkan sebab mereka sanggup 'berkorban' untuk penonton drama atau filem mereka ya Allah! Entah la, sahabat-sahabat sekalian berfikirlah, korang rasa kalau 20 ke 30 orang membantah penularan masalah ni dengan kempen dan demonstrasi korang rasa masalah besar umat Malaysia ni akan settle ke? Tak, yang kita perlukan adalah sebuah undang-undang yang mampu sekat barah ni dari terus menjadi trend dalam masyarakat kita. 
Jangan la kita mengagungkan atau menjadikan mereka ini ikon, kerana mereka bukan berjuang untuk Islam
Dalam menceritakan yang penting hati, yang lain tak apa orang cakap apa pun, kita dah tersimpang jauh dah. Memang hati tu yang penting bila mempersoalkan bab niat kita melakukan sesuatu tapi kene ingat, apa yang terzahir melalui tindakan itulah sebenarnya diri kita. Contoh, kita cakap hati kita takut pada Allah tapi dalam masa yang sama kita melakukan perkara yang dilarang oleh Allah seperti bukak aurat. Tak ke munafik dah tu? Peribadi muslim dapat dinilai dari segi pemakaian, pergaulan, ibadah dan sebagainya. Kalau kata kita tak mau la pakai tudung sebab kita tak nak hipokrit depan orang, kita sebenarnya menolak hukum Allah sebab kita hanya takut orang cakap kita hipokrit kalau kita pakai tudung, bukan sebab Allah. Tak ke munafik dah tu?

Isu memperlekehkan aurat wanita ni bukan isu individu, tapi isu negara sebenarnya. Kenapa selepas 53 tahun merdeka kerajaan tak boleh nak laksanakan sebahagian undang-undang Islam walaupun tak dapat nak buat semua. Bila aurat tak settle, arak dan dadah tak boleh kekang mula la timbul isu besar macam buang bayi, rogol, berzina dan bunuh. Lagi-lagi bila solat dan ibadah lain semakin hari semakin dijauhi oleh masyarakat Melayu ni. Sahabat-sahabat sekalian, kita sekarang ni boleh la kata kita mampu nak jaga diri dari masalah ni tapi cuba fikirkan 10 tahun lepas ni bila kita ada anak lelaki dan perempuan, rasa-rasa mereka selamat tak? Atau satu hari nanti kita akan menitiskan air mata kita tatkala menerima musibah yang meruntuhkan 'keyakinan' kita yang kita dan anak-anak kita akan selamat? Wallahua'lam.

p/s: maaf la bahasa post kali ni macam kasar je bahasanya, sebab aku tulis betul-betul lepas aku baca surat khabar tu, tengah geram sangat!

29 December 2010

JPA Tak Masuk Lagi...Huhuhu...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hari ni masih hujan lagi, walaupun renyai-renyai tapi memang sejuk je cuaca kat kampus ni. Hari ni tak ada apa perkara yang besar berlaku, lecturer masuk kelas, belajar dan menjamu juadah di kafeteria staff. Semuanya macam hari-hari yang lain. Tapi ada satu perkara yang buat hati aku ni tak sedap: JPA tak masuk lagi!!! JPA kat sini maksudnya duit biasiswa JPA la bro. Memang hangin satu badan aku sebabnya ape? Banyak perancangan kita nak buat dengan duit tu bertangguh dan bukan affect pada aku sorang je tapi semua kawan-kawan aku yang dapat tajaan yang sama. Pening woo..
Kesian kat mahasiswa yang bergantung harap pada duit biasiswa
Memang la orang ada cakap kita belajar ni jangan fikir duit sangat sebab yang penting adalah keikhlasan menuntut ilmu. Cakap memang senang kawan, kita yang bergantung harap pada kemasukan duit JPA tiap-tiap awal sem ni memang agak terkilan la. Ada kawan-kawan kita macam aku pernah cerita mak ayah mereka ada bagi duit poket, tapi jangan lupa pada mereka yang hidup dalam alam kampus ni dengan duit biasiswa. Kadang-kadang tu ada mak ayah yang nak pinjam sedikit dari biasiswa tu untuk bantu mereka menyekolahkan adik-adik dan sebagainya. Setiap orang lain keadaan mereka dan kita tak boleh ambil pendapat dengan consider diri kita aje.

Yang setakat makan minum ni tak apa la kan, boleh puasa, boleh kawal perbelanjaan. Yang kesiannya pada nak beli buku teks la, buku rujukan la. Ada orang duit JPA dibeli Gundam la, aksesori komputer la tu kalau ada duit tak apa la, pandai-pandai la urus. Kalau tak ada duit amacam? Kalau kita imbau sirah Nabi Muhammad dan para sahabat baginda bila tamat sesuatu peperangan dengan musuh, Nabi dan para sahabat akan membahagikan harta rampasan perang untuk BaitulMal dan tentera-tentera Islam. Nak kata harta ni penting tak? Penting jugak walaupun itu bukan tujuan utama peperangan.
Walau pape pun ujian sekarang, belajar kene teruskan!
Mungkin ada alasan dari pihak JPA yang menjadikan pelajar-pelajar seluruh Malaysia ni terpaksa ikat perut sekejap sementara menunggu biasiswa masuk. Terfikir jugak tapi dengan kawan-kawan, ni sandiwara politik ke apa ni sementara nak tunggu Pilihanraya Umum yang bila-bila je ni. Kita as mahasiswa ni pun punya hak mengundi, ingat tu. Tak pun kerajaan tak ada duit? Takkan la, pembentangan Bajet 2011 macam 'mantap' je, takkan hal biasiswa JPA tak boleh settle kan? Tapi walau pape pun alasannya, kepada diri aku sendiri terpaksalah bersabar dengan ujian yang melanda kita sekarang. Bukan kita langsung tak ada duit nak cerita kat sini, tapi mengganggu la sedikit hidup kita ni. Sebab kita menampung hidup dengan biasiswa, bukan dengan kerja part time.

Akhir kata, kepada sesiapa yang aku ada benda nak kene bayar kat korang, aku minta maaf la sesangat. Kalau ada antara kalian yang terdesak jugak minta la ye kat aku. Huhu..dan cuba kita sama-sama semat dalam hati, ujian kali ni moga-moga dapat membuatkan kita semakin dekat dengan Allah Rubbul Jalil. Kalau ada yang buat kenduri ke, jangan lupa ajak aku, confirm aku pegi..hahaha! Wallahua'lam.

Brruummm!! Singgah Pusat Islam Jom!!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Dah 2 3 hari ni hujan turun lebat sangat. Bumi USM ni lembap dibasahi hujan yang turun kan. Rahmat Allah la tu hujan yang turun tu, nak kata apa yang dikatakan rahmat Allah ni pelbagai bentuk, ada berbentuk keseronokan, ada berbentuk ketenangan, dan kadang-kadang ni rahmat Allah jugak berbentuk ujian yang terpaksa kita tempuh. Manusia ni terbatas sangat kemampuan mereka memenuhi keperluan manusia lain, sebagai contoh hari ni hujan punya la lebat tapi USM boleh tak ada air untuk digunakan untuk mandi dan sebagainya. Tengok betapa lemahnya manusia ini berbanding Allah. Semua orang menuduh orang ni busuk la, tak mandi la..hehe.

Kawan-kawan sekalian, sering kita dengar kata-kata agama barang siapa yang merapatkan dirinya kepada Allah selangkah, nescaya Allah akan merapatinya dengan sepuluh langkah. Wallahua'lam la bagaimana perbandingan itu tetapi yang nak diceritakan apa yang begitulah sifat Rahman Allah yang terlalu amat menyayangi hambaNya. Kalau fikir bab nikmat yang Allah janjikan ni kan, bagaimanalah perbandingan kita buat kebaikan kat dunia ni kata la sepanjang hidup kita kan lebih kurang 60 tahun ni, dengan redha Allah yang ada padaNya Allah boleh hadiahkan kita hamparan syurga yang sampai infiniti. Adil tak apa Allah bagi pada pandangan manusia? Confirm la tak sesuai ratio di situ tapi itu janji Allah pada hambaNya yang melakukan kebaikan.
Solat tiang agama, dan solat juga merupakan amalan mendekatkan diri pada Allah
Sahabat sekalian, antara cara untuk kita membina langkahan kita mendekatkan diri kepada Allah salah satu cara yang mudah adalah dengan kita selalu ke masjid atau kalau suasana kita ni Pusat Islam la. Kadang-kadang orang fikir ala, selagi aku solat kat mana-mana pun apa salahnya. Memang, tak salah cuma kita tak dapat rasa suasana Islam tu kat bilik kita yang ada macam-macam, ada bau makanan, ada bau stokin, ada bunyi rumet dengar lagu rock. Jadi bila nak dapatkan ketenangan yang sepenuhnya, mai kita ke Pusat Islam. Banyak kelebihan kita, lagi-lagi time Maghrib dan Isyak kan, ada kuliah agama tak pun ada diskusi sket dengan kawan-kawan. Kalau tak de pape, bawak je notes ke Pusat Islam sementara nak tunggu waktu Isyak kan.
Ukhwah boleh dijalinkan bila-bila dan di mana-mana, lebih-lebih lagi di Rumah Allah
Bukan apa, kalau duduk kat bilik ni nak solat Isyak ni payah sket nak dilaksanakan di awal waktu. Ada movie yang tak abis lagi bila Isyak dah masuk, atau kalau makan kat luar tu, dah terlewat sampai Isyak dah masuk, kan? Kalau duduk kat Pusat Islam time Maghrib dan Isyak, terjaga la dua waktu solat kita. Kita pun tau solat yang baik adalah bila dilaksanakan di awal waktu, banyak kelebihannya. Ada orang cakap, "Bro, tak best la makan sebelum Maghrib, tak feeling! Nanti lapar!". Yang ni tak salah pun, tapi takkan la setiap kari kita makan lepas Maghrib kan. Selang seli la, hari ni makan lepas Maghrib, esok makan awal sket sebab nak kejar Maghrib kat Pusat Islam. Boleh je buat, tak nak mula jer!

Ada kawan-kawan aku dulu selalu jugak datang Pusat Islam. Malah time tu aku tengok diorang la buat aku ni rajin lepak kat Pusat Islam. Tapi mungkin masing-masing dah sibuk dengan komitmen diri sendiri, tak apa la kan. Cuma satu je nak ingatkan, kita buat baik bukan sebab Islam memerlukan kita ni berbuat baik tetapi sebenarnya KITA buat baik dengan sebab kita yang memerlukan Islam. Sebabnya? Sebab kita tak mampu nak kawal diri kita dari melakukan perkara keji dan maksiat. Jadi cara nak hidar diri? Berada la dalam suasana yang boleh kekang kita buat semua tu. Kita pegi Pusat Islam untuk solat, berzikir, dengan kuliah agama, berukhwah sesama kita dan lain-lain, mulia kan semua tu. Walaupun kadang-kadang tu sembang cam merapu-merapu jer..haha!
Motor yang kita ada boleh memacu kita ke jalan menuju keredhaan Allah, macam jugak kuda perang zaman nabi dulu
Akhir kata, usaha nak mendekatkan diri kepada Allah ni zaman sekarang ni sebenarnya amat mudah, dah ada dah Pusat Islam kat kampus ni dan tak ada orang halang kita dari pegi ke Pusat Islam macam zaman Nabi dulu. Kita yang ada kelapangan, lagi-lagi yang ada motor tu kan memang boleh la pecut sekejap ke Pusat Islam sebelum kita study group ke, silat ke kan, kita solat berjemaah bersama di sana. Ingat, kekuatan orang mukminin terletak pada kekuatan aqidah dan kekuatan ukhwahnya. Sama-sama la kita mengimarahkan Pusat Islam wahai pemuda kerana pemuda yang merapatkan dirinya dengan Rumah Allah (masjid) adalah pemuda yang berjaya. Wallahua'lam.

27 December 2010

Semester Baru Start Lagi

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Salam kepada semua. Sekarang ni dah masuk semester ke-6 bagi aku dan kawan-kawan. Cepat betul masa berlalu sekarang ni. Aku macam tak rasa je cuti sebulan lepas dah nak kene belajar balik. Memang akhir zaman ni rasa macam laju je masa berlalu kan, rehat pun semakin kurang. Kalau kita berlengah lagi buat kerja ni memang akan ketinggalan la dibuatnya.
Sambung belajar kene lagi kreatif dan baiki apa kelemahan diri yang lalu
Nak cerita pasal result semester lepas macam malu je lah. Jatuh beb, sangat risau aku ni bila 2 3 hari sebelum hari keluar result. Bukan apa, aku ada masalah masa jawab paper chemical reaction dan membuatkan aku rasa result aku akan jatuh teruk. Tapi alhamdulillah la walaupun jatuh still tak sampai aku putus semangat la. Cuma bila nak jumpa Dr. Syamsul selaku Penasihat Akademik aku ni memang terasa akan dapat la nasihat pedas beliau. Haduuuhh..sebabnya? Sebelum ni janji result akan semakin baik, tetapi malangnya jatuh la plak. Dah rezeki banyak tu kan, nak buat macamane.

Semester ni bermula dengan aku mendapat semangat dan kekuatan secara spiritual la. Dari mana tu tak tau nak cakap macamane cuma segalanya bermula dari Allah sebagai yang Maha Pemberi kan. Sifirnya mudah aje orang Islam ni, siapa yang meminta kepada Allah dengan seikhlasnya, kalau Allah beri tu maknanya Allah perkenankan doa kita dan kita rasa bahagia. Tapi bila Allah tak beri bukan bermakna Allah tak sayang kita tapi Allah ada simpan yang lebih baik untuk kita di akhirat. Betul tak, sebabnya tak semua kita mintak tu yang terbaik buat kita, dan tak semua ujian kesusahan yang Allah bagi pada kita tu beerti kita ni ada buat jahat pada Allah. Segalanya berbalik kepada kita untuk kita hadapi semuanya.

Semester ni aku macam tenang je, sebab pertama aku tengok jadual waktu macam tak pack je untuk belajar dan bepersatuan. Satu lagi, lecturer dan kawan-kawan pun macam ok jer. Aku sendiri pun jadi macam tak ada masalah la yang dihadapi awal-awal ni. Cuma risau sket bab latihan industri sebab tak dapat pape lagi jawapan dari syarikat yang aku apply sebelum ni. Lambat lagi tu memang la, cuma risau la jugak kan. Huhu..risau banyak sangat ni. Biar insyaAllah dapat dekat-dekat rumah aku kat Kuala Langat la kan, senang ulang alik  ke tempat kerja. Belanja nak hidup sekarang makin tinggi, dengan minyak naik harga, gula naiik harga, memang tak larat la nak duduk asing dari mak lagi.
Kereta idaman aku sekarang..cantik giler la design dia!
Haa..semester ni aku nak amik lesen kereta sebabnya dalam keluarga aku ayah aku je ada lesen kereta. So, sebagai abang sulong biar la aku amik kan. Senang kalau nak berjalan ke mana-mana aku je yang pandu kereta. Aku ada la usha-usha harga kat tempat aku kan, ada yang nak RM650 lebih, ada yang sampai RM780. Harga buat lesen kereta pun boleh berbeza sampai dekat RM200. Memang JPA nanti dah masuk je terus aku nak buat lesen. Bila lagi kan, lagi setahun lebih dah nak graduate, takkan lesen kereta pun tak ada lagi. Payah, sebab banyak benda lagi nak kene fikir lepas abis belajar nanti.

Sembang tentang JPA, semester kali lambat pulak duit masuk. Aku dah rancang macam-macam dah dengan duit JPA ni. Ada sesetengah orang mak ayah diorang ada bagi duit saku tiap-tiap bulan setiap semester. Aku ni tergolonglah ke dalam geng-geng yang pakai duit JPA untuk sara hidup kat kampus. Jadi belanja kene jimat sedikit la kan. Memang duit bukan segalanya, tapi nak hidup kene ada duit. Baru mudah nak belajar, mudah nak beribadah. Kalau tak, takkan sahabat-sahabat nabi Muhammad s.a.w. dulu ada yang jadi peniaga berjaya macam Abdul Rahman bin Auf kan? Cumanya bila mereka ni ada duit lebih je disedekahkan untuk jihad fisabilillah. Kita plak guna duit tu untuk memudahkan perjuangan belajar kita. Tak gitu?

Ukhwah dapat memantapkan pelajaran dan psikologi bila menghadapi kesusahan

Jadi kepada diri aku dan kawan-kawan semua, semester baru dah bermula dan kita pun masih berada dalam bulan baru Muharram, kene ada azam dan prinsip hidup yang lebih baik. Buangkan jauh-jauh sikap buruk kita, kalau boleh list sikap buruk tu dan tampal kat mana-mana biar jadi reminder pada kita agar kita tak buat lagi sikap negatif tu. Satu lagi, ukhwah antara kita biar lebih erat dan hubungan kita dengan Allah serta lecturer biar lagi mantap supaya ape? Supaya ilmu yang kita dapat semester ni akan menjadi harta yang tak ternilai untuk kita di akhirat kelak.

Wallahua'lam

26 October 2010

Antara Cinta dan Cita-Cita

 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kepada kawan-kawan semua, kalau aku post tentang software ke apa ke aku rasa macam tak syok la, sebabnya aku tak ada cerita tentang hidup aku kat korang. Macam tak best je dan akhirnya aku tetap nak post satu lagi entry. Ntah pape la aku ni, asyik nak cerita tentang siri sendiri je kat blog ni..huhu. Aku ni ada sifat nak glamourkan diri ke? Atau nak diri ni diambil berat tanpa aku menyatakan perkara sebenar? Tak tau la, tapi yang aku dapat bagitau aku rasa diri aku ni akan transform menjadi diri aku yang lebih aku, atau dalam bahasa freaknya, shafiqenism la..haha, lawak giler perkataan tu, macam jugak zuhailiphobia serta makanphilic..semua maksud macam power walaupun perkataannya macam hebat jer. Bagus la kawan-kawan aku cipta perkataan baru, gud2! Huhu..

Dilema selepas bergelar siswazah tetap ada..sebabnya ia merupakan masa hadapan kita
Apa aku nak cerita di sini adalah berkenaan dengan antara sambung belajar atau kerja. Sambung belajar kat sini maksudnya sambung sampai abis Master tak pun abiskan sampai PhD terus. Aku dan geng-geng lain dah lama dah bincang perkara ni, mungkin sejak mula sem ni kot. Kami ada la berbincang dengan Dr. Sam tentang benda ni kan, tapi macam biasa la, dia suggest kita semua sambung Master at least sebahagian dari kami pelajar melayu ni. Katanya, banyak kelebihan sambung Master ni, antaranya:
Duduk kat lab buat research: antara kerja seorang pelajar master
  • Gaji starting kerja nanti sah-sah dekat RM3400 lebih, belajar sambung dalam 3 tahun je lagi dan boleh dapat gaji macam senior engineer
  • Belajar bukan payah pun, sebabnya kita baru je lepas abis degree kan, so semangat belajar tu still ada lagi dan mudah lagi la nak absorb ilmu tu
  • Kalau kerja ni, kerja memang banyak tapi kerja awal-awal ni memang kerja macam orang gila la sebab kita baru fresh graduate kan, so beban kerja tu banyak
  • Master kalau sambung kat USM ni memang lagi senang sebabnya lecturer dah kenal dan mudah la nak hidup kat sini sebabnya dah biasa duduk kampus yang sama
So, itu pendapat mereka yang dari golongan pendidikan atau bagi aku pendapat profesional dari beliau. Aku ada terfikir kontra di sebalik apa yang beliau cakap. Dan melalui perbincangan dengan kawan-kawan serta para senior ni aku dapat 'conclude'kan kelebihan bekerja je terus:
Duduk kat dunia pekerjaan merupakan pengalaman yang amat meletihkan sebelum berjaya
  • Of course kita nak apply apa kita belajar tu kat industri kan sebabnya memang itu la tujuan kita amik engineering sebabnya nak jadi engineer, takkan nak jadi penyanyi plak
  • Dah kerja boleh pegang duit sendiri, beli rumah sendiri, kenderaan sendiri, dah boleh bina hidup dan tambah aset peribadi dari awal
  • Dan yang pentingnya nak nikah awal la, takkan umur 27, 28 baru nak nikah kan. Kita pencen nanti anak sulung sekolah menengah pun tak abis lagi
  • Mak abah dah banyak susah dah belanja kita masa degree, cukup la dan dah sampai masanya kita balas jasa mereka walaupun tak mampu nak sama dengan pengorbanan mereka
Jadi macamana kawan? Ada berani nak buat keputusan sekarang? Aku ada call mak aku la kan, siap nangis-nangis la (nangis tu sebab lain) kan tanya mak, apa pendapat mak aku tentang kehidupan anak lelaki sulungmu ini? Anda tau apa jawapan mak? Mak jawab, "Yang **somebody tu macamana? Apa dia cakap? Dia setuju tak dengan pendapat along?". Aku diam ajelah, bukan apa..dia dah pun keluarkan kata putusnya dan aku dalam dilema. Jadinya aku nak dengar la pendapat mak aku kan. "Beginilah, lepas abis belajar dan time nak tunggu amik ijazah tu kan ada cuti 2 3 bulan kan, fikir elok2..buat solat istikharah dan sebagainya..tanya dia elok2..". Huhu...mak aku consider si dia dalam hidup anak teruna dia, YESS!!!

But still aku dalam keadaan tertanya-tanya apakah jawapannya bagi persoalan aku tu? Makin lama difikir, makin bengong dibuatnya. Lepas ni aku nak tanye semua lecturer dan semua engineer yang aku kenal la, nak tanye pendapat mereka plak kan. Waaa..aku nak sambung master tapi aku ada tanggungjawab yang mampu buat aku kata: AKU TAK MAU AMIK MASTER!! WARGGGHHH!!!

(jeritan itu berterusan selama 5 minit tanpa henti dan semua orang ingat aku dah sawan atau terkena histeria serta tela............)<---jadi hilang ingatan dan senyum sorang-sorang sambil melihat gambar kambing.

Wallahua'lam.

Software-Sofware: Review

 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kepada kawan-kawan sekalian, aku dah lama tak update blog ni kan. Dalam kepala otak aku ada macam-macam aku nak kongsi tapi tak ada masa nak taip memandangkan tinggal 2 minggu je sebelum exam. Jadi kami terpaksa bekerja keras untuk completekan kerja-kerja kursus seperti test, quiz, presentation, report dan sebagainya. Sampai aku pun naik kurus! (Aik, kurus? Makin besar ada la, mana ada besar..kalau aku susah hati aku makan banyak-banyak..tu yang makin tembam tu..huhu). Dan, kalau ada antara korang yang perasan aku ni banyak berdiam dan kadang-kadang tu menangis la apa la kan..so, tu ada sebab la tu..huhu.. 

Tapi post aku kali ni bukan nak cerita pasal tu, yang pasal tu nanti la aku tulis lain..haha! Sekarang ni aku nak kongsi beberapa software yang aku test untuk digunakan untuk PC dan laptop masing-masing. Software ni free jer, aku pun download dari internet jer. So, better jugak la bagi sesapa nak decorate mereka punya desktop ke kan, ok la kalau pakai software yang aku recommend ni. Best tau dok cari-cari software ni sampai aku sendiri pun habis masa nak study untuk test.huhu..teruk betul pengurusan masa aku nih. Pape nak tanye boleh la tanye aku atau just letak jer kat comment box tu..nanti aku balas k!

Free Fire ScreenSaver
Haa..ni software pertama aku, memang mantap la. Korang akan merasai pengalaman desktop terbakar korang tau tak, siap ada bunyi lagi. Software ni anda semua boleh edit dari segi kadar terbakar, bunyi dan lain. Amat sesuai kepada sesiapa yang amat memerlukan semangat bila melihat kebakaran berlaku di depan mata, seperti terbakarnya semangat anda untuk menghadapi peperiksaan, yeah!!!( tapi aku sendiri tak ada semangat..huhu)
Haa...terbakar desktop korang!


Option sume kat sini
Fences
Fences ni pulak akan membuatkan icon-icon kat desktop korang yang berterabur tu akan tersusun dengan kemasnya. Ia akan membahagi kumpulan icon korang kepada dua bahagian dan korang boleh pilih nak buat pape pun dengan Fences ni. Memang bagus untuk sesiapa yang merasakan dirinya umpama lalang yang bersemak dan dah tak boleh nak baiki diri sendiri dalam menyusun ico-icon di desktop anda..macam aku sendiri..haha!
Ha..kan ke kemas desktop korang!

Boleh buat apa saja..dia tak fix sangat..memang flexible
WordWeb 6.1
Yang ni merupakan software dictionary tanpa memerlukan connection internet. Ianya amat ringkat dan bagus. Menggunakan English-English untuk mencari makna, ia jugak menyediakan sinonom dan antonim untuk perkataan tersebut. Ada jugak disertakan suara untuk menyebut perkataan yang sukar disebut atau mempunya sebutan yang berlainan untuk British English mahupun American English. Sesuai untuk mereka yang tak power sangat dalam bab vocabulary nih.
Tengok tu..ada similar dan antonyms.
Ada sebutan British dan American English
Rocket Dock 1.3.5
Ala..software lama ni memang ramai la yang pakai, tapi aku tak pakai dah sebabnya aku dah jumpa Fences. Dan yang menariknya tentang RocketDock ni, kita dapat merasai keindahan icon membesar dan bahagia bila kita menekannya. Kalau tambah lagi stackdocklet dia maka akan bertambah menarik la desktop anda. Anda akan rasa dunia pengkomputeran akan menjadi aman dan makmur..tahniah!
Nampak cam macho je kan?
Tu kalau tak Docklet dia..keluar la macam tu
Salaat Time
Perisian azan untuk PC mahupun laptop anda yang perlu anda miliki. Ia dilengkapi dengan kehebatan azan dari pelbagai lokasi seperti Mekah, Madinah dan sebagainya. Ada remainder untuk sebelum dan selepas masuk waktu dan ianya amat sesuai bagi mereka yang selalu di depan laptop sambil telinga dipasang headset. Memang akan pekak la telinga mendengar azan bila volume berada pada tahap maximum. 
Warna jam tu boleh tukar dari putih kepada warna pape pn
Ha..tengok, boleh setting remainder kot, 30 minit sebelum subuh ke, kan? Boleh qiam!




17 October 2010

My Opinion About You: Chinese Friends

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Minggu lepas adalah minggu paling terabur dalam sejarah kehidupan aku sebagai seorang pelajar. Memang penat tak payah kata la, sebab ape? Sebab belajar + assignment + program persatuan + masalah hubungan dan hati ni buat aku rasa macam dah jadi zombie dah. Weeeiii….aku zombie….warrgghh!!! Memang rasa macam tak mau belajar lagi pun ada minggu lepas ni. Yang paling sadisnya adalah pengalaman menjalankan assignment separation..huhu.. Nak nangis je rasanya…3 minggu asyik mengadap muka sama jer. Bukan apa, pressure tu aku rasa datang bila once kita dapat satu kerja yang susah dan tak pernah kita buat, kita akan rasa benda tu lah yang paling berat. Memang bagi aku, minggu lepas adalah pengalaman yang amat bermakna bagi aku..huhu. Walaupun aku mengalami pengalaman hilang ingatan@memory disorder complexity aku tetap gembira (nak dekat-dekat syndrome Down la jugak).

Bila ditanya kepada semua pelajar kimia 3 year apakah definisi assignment oil spill di Gulf of Mexico, apa rasa jawapannya? Susah, tension, jadi gila, tak berhati perut, letih dan sebagainya. Semua orang akan memandang kepada satu figure yang telah membuatkan diri mereka ‘terseksa’ kononnya: Dr. JK. Payah tu memang aku akui assignment tu amat payah, ditambah lagi perangai team member yang amat pelik dan amat tidak senang hati (diorang pun mungkin ada jugak perasaan tak puas hati pada aku, so adil la kan..haha!) dan masa yang amat tertekan. Korang tau tak, aku langsung tak buat revision dan study minggu lepas punya pelajaran. Memang blur giler-giler la. Tapi aku tak salahkan Dr. JK di atas apa yang berlaku. Sebabnya? Sebab dia dah bagi task ni awal-awal sem lagi. Ingat tak?

That’s why la kumpulan yang mula awal, atau yang mencuri idea orang awal-awal (sori fathul) ni mudah je hidup mereka. Mereka tak bertangguh kerja macam kita semua yang nak kejar buat assignment ni lambat-lambat atau last-last. Biasalah, perangai orang Malaysia yang sangat payah nak diubah. Tu la pengajaran pertama aku, jangan bertangguh dan buat jer apa yang kita rasa betul. Aku ingat lagi team aku melopong jer bila dapat tau ada satu kumpulan ni dengan sempinya mencuri idea kumpulan kami nak dibuat term paper, yang dia pakai idea tu buat eksperiment. Sapa yang rugi? Kumpulan aku jugak..tu yang tukar idea kepada daun teh dan kemudian kepada kacang soya. Haih… Tapi yang aku respect pasal Dr. JK ni, dia still bagi pesanan + amaran + ‘teguran’ pada team yang teraniaya ni.
Ni la meja kat kafe jaya yang kitorang hancurkan dengan kulit kacang soya dan minyak hitam..haha!
So, yang seronoknya team aku dah berjaya mendapat markah penuh dan menggembirakan hati beliau dengan bagus sekali..haha! Puas hati aku bila dengar dia cakap, “Alright, send me your video and I’ll give you 10 marks,”. Warghhh…melompat kegembiraan aku time tu, yes2!!! Alangkah bahagianya aku bila aku dah boleh stop buat assignment tu dan tumpu pada benda lain. Dan benda yang lagi bermakna adalah aku dapat bekerja dengan orang yang tak selalu kita bekerja terutamanya dari member kaum cina. Seronok jugak dapat naik kereta Yi Thing hari tu masa beli barang eksperimen. Haha..bukan la sampai kemaruk, Cuma oh, aku dapat naik kereta kawan berbangsa cina.  Haaa..mengerti kan, sebabnya ingat senang ke dapat bersama-sama dalam kereta nak mencapai satu matlamat. Cam 1 Malaysia la pulak, ceh!

Cumanya, mungkin mereka ni kurang faham la dari segi orang Melayu ni macamana. Sebabnya tak semua dari mereka ni memahami yang orang Islam ni kene solat, kene jaga masa untuk beribadah dan sebagainya. Mungkin mereka tak sangat mengendahkan perkara tu yang bagi orang Islam, benda tu seharusnya dihormati la. Sebab kita ni kene memahami hati orang jugak. Mereka kalau sembang sesame mereka selalunya dalam bahasa cina, dan kita tak faham la kan, confirm la. Tapi member macam sorang cina ni aku penah dengar cerita bila mereka sembang dalam bahasa cina jer, then datang member melayu ni dia cakap lebih kurang macam gini la, “Then now we speak in English coz our friend is here,”. Cuba korang perhatikan, cukup cantik peribadi macam tu la.
Kat sekolah aku tak ada kawan cina, so aku ni mungkin tak pandai berkawan dengan kawan-kawan bangsa lain kot..huhu
Dalam Islam pun ada benda macam ni, bila ada 3 orang di dalam satu situasi, 2 orang antara mereka tak boleh berbisik-bisik atau bercakap dalam bahasa yang sorang lagi ni tak faham. Sebabnya nak mengelakkan fitnah la kan. Mana tau nanti yang sorang ni terasa ingatkan dua orang lagi tu kutuk dia. Kene jaga hati kawan-kawan kita jugak kan, benda ni Nampak kecil tapi amat penting. Contohnya masa aku buat kerja kursus untuk Hubungan Etnik (SHE101) bawah Dr. JK jugak la, aku dan team member aku (yang lain semua cina aku sorang je melayu) pegi la nak interview pengamal perubatan cina atau orang panggil tabib la. Aku memang terharu dengan team member aku sebab mereka masa interview dengan tabib tu dalam bahasa cina, ada yang sudi terjemahkan ke dalam bahasa Inggeris atau Melayu pada ak. So, aku pun faham la apa mereka sembang dan tak sia-sia la aku ikut mereka.
I love you all my friend!!!!!
Satu lagi yang aku nak cerita tetang hubungan antara kaum ni, kita pelajar melayu jangan malas sangat dan hanya mengharapkan kepada kawan-kawan cina kita jer. Bukan nak kata kita ni malas tiru assignment mereka, tak, bukan kata yang tu tapi kita kena usaha baiki diri kita agar kita pun sama kuat dengan mereka. Aku pun lepas ni nak selalu la jumpa dengan lecturer-lecturer berbangsa cina untuk apa purpose pun, sama ada nak tanya soalan dan meminta pandangan dari mereka. Dan satu lagi, khas untuk kawan-kawan cina aku yang pernah aku buat kerja dengan mereka: Aku minta maaf di atas banyak kesalahan aku yang aku buat pada korang semua. Aku sayang korang semua selagi mana kita ni ada respect antara kita. Bukan makna kalau tak ada respect kita akan bertumbuk, tak cuma ada terguris sikit la dalam hati ni. Sekian sahaja entry aku kali ini, and especially to you,  Dr. JK: I love to work/learn more with/from you in the future if we have opportunity!
 
Sekian dari aku, tegur aku kalau ada salah kata dan sebagainya.
 
Wallahua’lam.

13 October 2010

Exam, Assignment: Aku stress!!!!!!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ni dah 13 Oktober 2010, first paper aku 9 November 2010. Kurang sebulan dari sekarang aku terpaksa nak menghadapi satu lagi peperiksaan dalam hidup aku. Semester ni aku nak anggap antara semester yang paling mencabar dalam hidup aku berbanding dengan semester-semester yang aku dah lalui sebelum ni. Aku rasa kawan-kawan aku pun setuju dengan aku sebabnya semester ni la aku terasa amat berat nak buat banyak kerja assignment yang bertimbun. Kalau aku cakap macam ni orang akan kata, "Ala, semua orang sibuk buat assignment, standard la student universiti,". Aku nak jawab balik, cuba kau amik course kejuruteraan kimia. Baru kau rasa betapa hidup kau selama ni rasa terlalu hambar dan pilu..huhu... Bagi kejuruteraan lain, yang aku tau la mereka dah tak ada kelas tutorial dan sebagainya. Tapi school kimia ni ada tutorial pulak, memang masa tu jadi packed, dan orang dengan selambanya label kita student kimia ni SKEMA! 
Aku stress giler sekarang..sebijik macam karton ni!

Arrrrggghhh...peduli hapa dengan percakapan orang lain kan, sebab mereka tak hadapi apa yang kita tempuhi mereka boleh la cakap macam-macam. Tapi memang la, aku amat letih  semester ni dengan semua subjek nak bagi assignment yang memerlukan peruntukan masa yang amat banyak dan memenatkan otak aku yang slow nih. Separation dengan oil spill dan ammonia plant, environmental dengan wastewater treatment, control dengan design model dan macam-macam lagi. Pening tau sekali dapat tu rasa berat je bahu memikul, tapi bab tutorial tu tak apa sebabnya tutorial ni aku memang akan jadi mesin photostate la..haha! Tak ada masa adalah merupakan perkara yang paling bagus untuk dijadikan alasan, sebab banyak masa digunakan untuk memikirkan assignment yang bertaraf nak buat Masters dan PhD punya! Masa main game computer aku sekarang ni dah berkurang dari 34% dari 24 jam kepada 0.23% sahaja, what??!!!
Baby pun ada mengalami stress, mungkin mak dia suruh dia amik kejuruteraan kimia kat USM kot...huhu..
Tapi, dalam diam ni aku terfikir keseorangan. Bila aku nak study bab-bab yang lepas sebab bab yang tengah belajar ni pun masih terumbang-ambing? Bila aku nak arrange masa aku cover balik pelajaran yang tertinggal sebab aku main-main masa awal semester dulu? Bila aku nak bersedia untuk menghadapi kertas peperiksaan yang nak aku isi jawapan terbaik aku? Bila aku nak fikir tentang diri aku sendiri yang perlukan belaian kasih sayang ni (uweeeekk!!!)? Aku terfikir jugak la kan, adakah aku dah bersedia nak hadapi satu lagi titik penting dalam aku nak mengejar cita-cita? Dah la malas, banyak kerja, banyak masa aku habis dengan benda tak berfaedah. Solat pun tak terjaga, nak berjemaah pun dah susah. Apa lagi nak basahkan lidah dengan ayat Al-Quran? Macamana nak dapat keberkatan? Hm? Shafiqe, jangan tidur!! Jawab cepat!
Kalau aku jawab soalan exam mcm ni boleh tak?
Ya Allah..aku cuba nak susun balik diri aku yang dah cukup failure dan terabur ni lepas hujung minggu ni la, nak muhasabah diri ini. Kadang-kadang kita terlalu terbawa-bawa perasaan cemas kita ke dalam hal-hal peribadi sehinggakan orang di sekeliling kita terasa impaknya. Aku rasa masa aku banyak aku habiskan begitu sahaja, padahal dalam masa tu aku boleh buat benda yang aku tak boleh buat sebab sibuk cuma sikap bertangguh dan lalai sangat. Kene muhasabah balik, belajar elok-elok...jaga ibadah solat dengan baik, jaga waktu tidur dengan baik, jaga peribadi dengan kawan-kawan dengan baik. Jaga hati dari fikir sangat bab nafsu dan bab nikah. Aku mampu mengubahnya..ahaaakkss! Serius cakap, memang aku sekarang ni down gila-gila dah, takut gila final exam nak dekat dah...macam zero dalam kepala aku ni!
Aku jual benda ni..sape nak beli? Haha...!!
Kepada semua, salurkan sumbangan doa dan nasihat anda kepada saya di YM: mujahid_crystal89@yahoo.com dan no. tepon 013-50*****. Aku menantikan taufiq dan redha Allah sentiasa berkat doa dari anda semua. Aku harap semua yang baca entry ni try to support me directly and indirectly or alternatingly or obviously or anything la, dah merapu aku ni. Thanks all of you, i hope all you guys success for your assignment (especially oil spills problem) and the rest. Good luck and may Allah helps you insyaAllah.

Wallahua'lam.

p/s: sori pada kawan-kawan yang rasa entry blog aku kebelakangan ni boring. Tak apa, kalau tak ada orang baca aku buat privacy la pada blog ni means aku je boleh baca. Sekian. Aku pun stress dengan hubungan peribadi aku yang tak stabil! Arrgghhh!

10 October 2010

Mencari Bakal Isteri di Alam Kampus: Pengalaman

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Kali ini aku nak menyentuh sedikit sebanyak berkenaan satu perkara yang agaknya menjadi satu isu yang sekarang ni menjadi tajuk besar dan serius di kalangan pelajar-pelajar di kampus, terutamanya kawan dan sahabat-sahabat di sekeliling kita. Nak tak tak semua orang bersetuju yang isu mencari bakal isteri atau dalam bahasa arabnya [zaujah] amat penting sebabnya gadis yang kita pilih tu akan jadi teman hidup kita sampai lah ke akhir hayat kita. Susah tu kan nak pilih, sebabnya kita ni jenis kalau ada handphone tu selalu je nak tukar kalau ada features baru keluar, tapi dalam memilih calon isteri, kita kene pilih yang terbaik dari pelbagai segi supaya pilihan kita tu adalah pilihan yang akan membaawa kita menuju kepada keredhaan Allah. Itulah tujuan sebenar perkahwinan. Yang menjadi persoalannya sekarang, perlukan kita mencari pasangan kita tu sekarang, makna katanya waktu kita sedang belajar ni? Inilah yang menjadi persoalan yang perlukan jawapan yang amat subjektif dari pelbagai pihak.
Kasih sayang seorang lelaki perlu disalurkan pada seorang isteri, bukan pada perempuan biasa. Simpan kasih sayangmu pada isterimu sahaja.


Aku pernah ditanya oleh seorang sahabat, tentang macamana nak 'mengurat' atau dalam bahasa baiknya meneliti ciri-ciri yang baik pada seorang gadis untuk dijadikan isteri. Allah, kenapa pada aku pulak soalan ni dilemparkan? Bukan senang kita nak meneliti kesemua peribadi dan hati budi seseorang gadis tu, sebabnya semua tu terlalu abstrak untuk diterangkan. Mungkin pada pendapat aku gadis A ni seorang yang tegas dan berpendirian, dan mungkin pada pandangan kawan aku ni dia tu garang dan pentingkan diri sendiri sebagai contoh. So, yang paling penting Rasulullah s.a.w dah berikan guidelines yang amat baik untuk mencari calon isteri : Agama, Keturunan, Harta dan Rupa Paras. Dan yang paling penting sekali adalah agama yang ada pada seseorang gadis itu yang sepatutnya menjadi kriteria utama bagi kita as lelaki dalam memilih teman hidup. So, nak kata kene cari ustazah dan yang bertudung labuh tu aku tak tau la nak komen kan, tapi berdasarkan pengetahuan agama kita ni, bagaimanakah ciri seseorang yang menjalankan agama? Kita boleh jawab sendiri kan persoalan itu. Jadi, fikir dalam-dalam.
Doa pada Allah jangan lupa sebabnya doa ni ikatan antara kita dengan Pencipta.
Dalam mencari bakal isteri, isu bila nak mula cari tu adalah antara yang banyak dibincangkan. Ada sahabat-sahabat aku yang pening dia tak ada calon isteri atau sekoman-komannya kawan perempuan. Kalau hal ni tak difikirkan dengan baik, mula lah timbul masalah couple dan cintan-cintun berlebihan. Bila dah ada pasangan ni mula lah nak jumpa kat kafe la, jalan-jalan kat supermarket la, belajar sama-sama la dan kalau tersilap langkah, ada yang terlanjur dan sebagainya. Ada orang kata kat aku, aku tak apa la dah ada calon. Allahu Rabbi, mana ada..hehe. Tapi apa yang nak di'highlight'kan kat sini, tanggungjawab menjaga diri dari teribat dalam penyakit hati ni perlu dititikberatkan. Ingat bila dah bertunang atau dah berjanji ni hati lagi senang ke? Susah brother..nak jaga hati lagi dari fitrah manusia (cinta, rindu etc.), nak planning lagi, nak berhadapan dengan mak ayah dia lagi, nak terangkan pada mak ayah kita sendiri lagi. Fuh, fikir dua tiga kali la kawan sebelum mula merancang keinginan mencari bakal zaujah. Aku memang cakap benda ni kene fikir elok-elok tapi jangan sampai bebankan diri. Ikut pada anda la bila nak mula cari, tapi pastikan bila dah bersedia, kita ada perancangan yang tak buatkan diri kita kelam kabut nanti.
Anak-anak ni tanggungjawab kita, kita yang corakkan mereka sebab mereka lahir di dunia ni suci. Tanggungjawab cikgu kat sekolah? Bukan, tanggungjawab ibu ayah!
Alam kampus sememangnya menjadi tempoh kita berkenalan dengan kehidupan berumah tangga yang nampak kebahagiaan dan kesusahan yang bakal ditanggung. Kita yang dah nak masuk alam pekerjaan ni memang dalam masa yang sama memikirkan siapakah yang sudi dan ingin menjadi ibu@ummi@mama@emak kepada anak-anak kita. Kita sebagai orang Islam seharusnya merangka kehidupan yang soleh untuk anak-anak dan isteri kita. Kita akan jadi ketua keluarga, ilmu agama seperti solat dan ibadah lain harapnya dan lengkap dan lancar la pemahaman kita selain dari ilmu menguruskan rumah tangga dan pendidikan anak-anak. Takkan kita nak cari isteri yang baik dan biarkan tanggungjawab pendidikan agama anak-anak digalas oleh isteri kita yang sepatutnya tanggungjawab tu kita yang pikul. Jadi, di zaman bujang nilah wahai sahabat-sahabatku marilah kita menuntut ilmu agama agar tak jadi permasalahan dalam hidup berumah tangga. Membaca buku satu hal, dan rajin-rajin lah ke surau atau ke masjid (atau Pusat Islam) dalam usaha kita membina diri yang dalam melarutkan diri dalam suasana Islam yang mantap. Jangan harap anak-anak kita nak solat kalau ayahnya relax je berseluar pendek mengupdate facebook bila azan dilaungkan. Nak anak kita macam tu? Tak nak kan..

Ada jugak kisah terpencil yang mereka ni lelaki dan perempuan dah bercadang nak bernikah masa belajar dengan niat nak menjaga diri dari terlalai dan sebagainya. Tapi bila mana hasrat ini disampaikan kepada kedua-dua belah parents mereka dihalang dari bernikah awal. Alasannya mereka masih muda, takut ganggu pelajaran, nak bagi anak orang makan apa, banyak lagi tanggungjawab pada keluarga dan sebagainya. Memang akan terasa sedih bila halangan menuju ke sebuah hubungan yang diredhai Allah dihalang oleh mereka yang begitu rapat dengan diri kita. Tapi nak kata apa, mereka amat sayang pada anak-anak mereka dan mengharapkan anak ni mampu membela nasib mereka. Tak apa la, dua-dua pihak ada alasan yang kukuh di atas niat masing-masing. Tapi yang terasa pedih dan seksanya tetaplah kepada lelaki dan perempuan ini menanggung derita. Tapi mudah-mudahan Allah bagi kekuatan dan keredhaan jika mereka menjaga diri mereka sebaik mungkin. Kalau anda semua yakin dan rasa berani berhadapan dengan isu ini, silakan...

Akhir kata sebelum menghabiskan ayat-ayat terakhir, suka aku berkongsi satu doa yang diekstrak dari ayat suci al-Quran dalam surah Ali 'Imraan: 38 yang bermaksud:

"Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan".

Tak mau la aku letak doa mendapat jodoh yang baik, cari sendiri la ye..hehe. Apa pun, menjadi tanggungjawab pada kita mencari bakal isteri yang baik untuk diri kita sendiri. Sekali lagi nak diingatkan, pernikahan bukan sahaja sekadar menyalurkah keinginan nafsu semata-mata tapi sebagai pelengkap hidup beragama dan mencari redha Allah di bumiNya yang punya pelbagai ujian di hadapan kelak. Semoga kita semua mendapat keberkatan daripada usaha kita mencari seorang gadis yang menanti setia hadirnya seorang suami soleh di hadapan gerbang sebuah pernikahan.

Wallahua'lam.

p/s: Kepada kawan-kawan, tak payah la tanya aku tips-tips ke, atau bacaan-bacaan ke apa ke. Aku takkan bagi...hahaha! Bahaya korang semua ni...hehe..

30 September 2010

Kepada Orang N9, Minta Maaf Ye!!!!

Salam semua. Bulan Syawal tingaal sedikit je hari nak habis dan nak berlalu. Aku baru nak cerita tentang pengalaman aku meneliti orang-orang taman perumahan aku beraya. Memang pelik la setiap orang sambut raya kan? Asalkan tak menyusahkan orang lain dan diri sendiri, ikut la nak beraya macamana pun. Tapi yang terbaiknya raya la ikut sunnah Nabi Muhammad yang dah ceritakan segalanya macamana yang beraya dan dapat pahala. Bukan payah! Kepada sapa-sapa yang beraya tapi tak ikut sunnah Nabi kita, tak apa raya tahun depan ada lagi, itupun kalau dipanjangkan umur oleh Allah. Haa..raya haji ada lagi, boleh la apply la ye..cari kat internet macamana nak beraya ikut cara Nabi kita Muhammad Al-Musthofa..
Ni masa raya..kamera adik aku memang tak bagus langsung..huh
Apa yang aku nak highlight kat sini adalah berkenaan cara beraya satu keluarga yang agak dekat la rumah dia dengan rumah aku kat taman perumahan tu. Ni aku nak cerita sedikit tentang dia sebelum aku cerita macamana dia sekeluarga sambut raya. Orang ramai panggil dia 'Cik Iza' orang N9 (salah satu nama negeri di Malaysia) dan sekarang duduk setaman dengan aku. Dia kawin dengan orang Perak dan dah ada 4 orang anak. Wanita ni amatlah menyakitkan hati orang kalau kita berjumpa dengan dia. Korang tau, kali pertama dia datang rumah aku kan, dia siap melawat sampai ke dapur tau tak. Tanye orang rumah berapa harga peti sejuk ni, sofa ni beli kat mana, bilik ni bilik sape, siap usha bilik mak ayah aku tuh! Bayangkan macamana perangai orang macam tu..huhu...
Ni pun si Cik Iza tu nak komen gambar ni dapat dari mana, penyibuk! Lantak orang la kan?
Satu la kisah dia sebelum korang tau cerita bagaimana dia sambut raya nih. Dia ni datang rumah orang kan dia tanye benda ni harga berapa apa semua kan, jadi orang-orang taman ni kadang-kadang tu saja jelah datang rumah dia. Dia cerita apa korang tau, dia kata langsir rumah dia tu berharga.....cuba teka berapa? Cuba la teka. Dah teka? Ok, jawapannya dia kata harga langsir rumah dia tu satu set harga SERIBU RINGGIT!! Gila lah! Korang tak rasa gila ke harga macam tu? Kalau dia tipu la kan, memang dia tu jenis tak reti menipu, bodoh benor sape yang percaya. Adik aku pun tak percaya walaupun aku tanya adik aku 18X 6 pun dia tak tau  jawapannya. Kalau betul harga langsir tu banyak apa salahnya kan? Memang salah! Satu sebab mahal gila, membazir. Satu lagi buat apa langsir mahal kalau dia buat perangai macam dia buat di raya Aidilfitri yang mulia yang baru sudah ni!!

Jeng3!! Ok, sekarang ni aku cerita kenapa aku kata dia ni antara orang yang extraordinary punya bila sambut raya. Ok, cerita ni bermula di malam raya yang kedua. Suami isteri ni mula la kan malam raya kedua ni baru la nak datang bertandang raya rumah jiran-jiran bila dah dua hari melayan family dan kawan-kawan yang datang. Ada la dua tiga keluarga ni nak datang beraya rumah dia, rumah si N9 nih. Malam kat, so bila tengok dari jauh kita nampak la rumah dia terang-benderang lampu dibuka. Kita ni pun datang la, sampai depan rumah dia dan bila bagi salam je tetiba lampu dalam rumah tertutup. Ha, sudah. Kenapa pulak tutup lampu bila orang nak datang beraya nih? Lagi satu, kita yang kat luar ni nampak la orang selak langsir SERIBU dia tu, kita nampak kaki orang dari bawah lubang pintu tu. Ada orang usha kita yang kita di luar ni. Orang dalam rumah tak perasan ke orang nampak dia selak-selak langsir? Hai...tapi aku nak ingatkan pada korang, ni tak cukup ganas la. Baca lepas ni pulak.
Rumah aku di Taman Banting Baru
Raya kelima ke keenam kot, dia dan family dia datang rumah aku nak beraya. Nih, bawak anak beranak apa semua ni dan dia bawak mak mertua dia, si emak suaminya orang Perak tu. Tak apa la kan, dia nak beraya. Kita sambut dan raikan jelah mereka yang datang baik-baik ni. Maksud aku'baik-baik', mesti usha rumah aku sampai ke daput tengok ada tambah atau beli pape yang baru atau tak. Lantak la, orang macam tu dibiar jer. Tetiba dah sembang-sembang tu, masuklah cerita bab beraya-raya tahun tu. Korang tau, kami ni punya la terkejut bila dapat tau dia sebenarnya balik beraya di N9, bukan di Banting. Dia cerita la dia balik beraya dengan suami dan anak-anak di rumah maknya di N9. Abis tu, mak aku tanye la "Abis, mak cik ni (mak mertua dia) beraya kat mana?", Makcik tu jawab la dengan lembut, "Beraya mana lagi, sorang-sorang la mak cik raya kat sini Idah oii....". Whaaaaattttttt???!!!

Ya Allah, rupanya makcik tu ditinggalkan anak, menantu dan cucunya beraya seorang-seorang di Banting! Orang yang selak langsir tu mak cik (aku panggil opah la lepas ni, tua dah 70 tahun, tapi sihat lagi). tu rupanya. Haduhai, kesiannya dia. Mak aku tanya lagi, "Ya Allah, habis tu sorang-sorang la 4 5 hari raya kat sini? Kenapa Iza tak bawak sekali mak beraya di N9.....?". Si Iza nye senyum je buat muka tak bersalah. "Haah, mak cik tak beraya pun, kuih apa pun tak ada. Mak cik pun tak pergi sembahyang raya. Nangis je lah teringat kampung, teringat arwah suami, cucu". Waktu aku dengar cerita ni dari mak aku, aku beristighfar seketika. Tak percaya aku benda ni terjadi! Opah tu bukan sakit nak kene papah dan nak kene tukar lampin, sihat alhamdulillah! Boleh jaga cucu lagi! Kenapa bila raya sanggup anak-anaknya tinggalkan dia beraya keseorangan? Korang rasa apa yang layak kita gelar orang macam ni?
Abah dan Mak di pagi raya pertama
Abah ada kata kalau kita tau, nak je abah jemput dia beraya kat rumah kita kan 3 4 hari. Bukan apa, buat teman dia je dan ada orang kalau ada benda terjadi pada dia. Bagi korang la kan, sape salah? Bagi aku, anak kepada opah ni yang salah sebab tu mak dia, kenapa nak kene ikut cakap bini? Hm? Macam tu ke imam kepada keluarga? Itu nak jadi contoh kepada anak-anak dia yang masih kecil tu?

Ni dalaman rumah aku, simple saja.
Pengajarannya di sini, perkahwinan ni tak memutuskan tanggungjawab anak kepada mak ayah, lebih-lebih lagi kepada anak lelaki sebabnya mak ayah kita tu tanggungjawab kita sampai kita mati tau. Jangan semata-mata nak kawin kita membelakangkan mak ayah. Jangan sebab bini kita sanggup tolak mak ke belakang. Aku pun berdoa agar aku mampu menjaga hati dan kebajikan mak ayah aku sebaiknya sebelum aku nikah dan selepas nikah. Jadikan cerita ni sebagai pengajran kepada kita semua. Dan kepada orang N9, bukan aku nak kutuk orang sana tapi banyak ceritanya dari negeri itu yang mengamalkan keturunan melalui belah ibu. Dan kepada orang negeri lain, jaga la diri sendiri bukan hanya pada kesihatan, tapi dari segi keperibadian diri di hadapan mak ayah kita. Ingat, syurga berada di tapak kaki ibu.

Wallahua'lam.

p/s: kepada bakal zaujahku, jangan buat begini padaku dan pada ibuku ye..huhu.. aku mahu mati sebagai anak soleh insyaAllah.

Kes Datuk Sosilawati: Dari Orang Banting

Salam kepada semua yang sudi membaca penulisan aku selama ni. Sejak lepas raya dulu aku dah tak post pape kat blog ni, siap tukar alamat blog lagi. Ramai yang tertanye kenapa, aku pun tak ada sediakan alasan apa untuk bagi kat korang. Haha..tapi yang sekarang ni aku nak tulis balik sebabnya aku ni malas nak buat tutor dan assignment, so better aku berkongsi pendapat aku kat sini kan. Boleh jugak la aku cerita macam-macam pada korang semua. Betul tak? Dan untuk cerita kali ini, aku nak cerita tentang  kes pembunuhan paling kejam dalam sejarah Malaysia selepas kita mencapai kemerdekaan baru-baru ini: Kes Bunuh DATUK SOSILAWATI di Banting.


Ramai mereka yang dibunuh tapi mungkin kes mereka tidak dapat diselesaikan
Haa..aku orang Banting ni memang dapat macam-macam cerita yang mungkin orang lain tak tau la kan. Dan aku sendiri hadapi bagaimana dinginnya keadaan masyarakat yang ada Melayu, Cina dan India kat situ. Memang sangat-sangat tegang dan macam berbahaya. Dan yang bestnya, keadaan kononnya ramai yang tertangkap disebabkan cerita tu membuatkan raya tahun tu macam tak meriah je kat bandar Banting dan sekelilingnya. Hoho..memang seram la kan. Takut jadi pape je, jadi keganasan kaum macamame? Bergaduh India dan Melayu ke, macamane? Aku bukan nak kata aku ni racist ke apa tapi memang pernah terjadi kan? Kes 13 Mei 1969 ataupun kebangkitan komunis yang mengganas? Tu antara kejadian yang memang seram la di Malaysia ni.

Korang ingat tak dua lagi kes pembunuhan yang sangat kejam dan ganas di Malaysia sebelum ni? Kes Mona Fendy bunuh Datuk Mazlan dan kes pembunuhan Altantuya di Shah Alam. Aku terfikir tempat aku duduk je mesti ada kes bunuh yang dahsyat. Waktu aku duduk Shah Alam kes Altantuya, dan mase duduk Banting pulak kes Datuk Sosilawati pulak. Aku nak serta la benda yang aku tau. Korang tau tak peguam yang menjadi dalang di sebalik pembunuhan tu mempunyai orang bawahan seramai 300 orang yang terdiri daripada budak-budak bawah umur lagi. Dan kekayaan dia dah mencecah RM 100 juta orang kata, aku tak tau la betul ke tak. Kira nak kata bandar macam Banting tu pun orang boleh buat tempat orang jahat berkumpul untuk menjalankan kegiatan mereka yang sangat terpendam.

Manusia dengan selamba je dibunuh macam kita bunuh ayam

Dan ni aku dengar cerita dari orang yang bekerja di kilang depan dengan tempat pembunuhan tu. Tempat pembunuhan tu ditutup sekelilingnya dengan dinding zink macam orang bina bangunan tu. Kiranya tempat tu kalau apa jadi pun memang semua orang yang lintas pun tak tau apa yang jadi kat belakang. Tu yang memang  jadikan tempat reban ayam tu tempat strategik nak bunuh orang. Lagi satu, kawasan ladang ayam tu ada tempat air-cond tau. Sebab ape? Sebab tempat tu jadi tempat bos-bos kilang situ melampiaskan nafsu..korang paham-paham la. See..betapa teruknya tempat tu.

Dah la...aku takut pulak nak tulis panjang-panjang. Kalau salah ke information aku ni aku yang kene. Tapi aku dapat tau ni dari orang-orang yang berada di sekitar situ, tak tau la betul ke tak. Cuma aku nak katakan di sini masyarakat sekarang ni dah tak takut dan tak kesah nak deal dengan nyawa manusia. Korang sendiri tau kan macamana mereka yang jadi mangsa tu dibunuh dengan sangat kejam!! Dipukul, dibakar, dicurah air, dibakar lagi, dikerat, digantung dengan pencangkuk lembu, dicucuk dengan batang tajam. Aku tak bayangkan macamana mereka sanggup buat macam tu pada mereka yang semestinya merayu untuk dilepaskan. Sebabnya? WANG!! Semuanya kerana harta yang tak banyak, tak kira la mana-mana agama pun aku pasti perkara ni memang melampaui batas kemanusiaan.

Gambar PDRM menyiasat bukti-bukti yang ada

Jadi kepada kita semua, sama-sama la menjaga diri sendiri kerana kita semua berada dalam dunia yang dah tak selamat. Fikirkanlah kenapa manusia sekarang ni dah tak takut nak buat salah dan biasa sangat melanggar undang-undang? Adakah undang-undang negara kita terlalu longgar ataupun perlaksanaan undang-undang yang langsung tak kuat? Adakah rasuah memainkan peranan di sini? Kalau terlepas orang yang melakukan kesalahan, apa kita mampu? Sebab kita pun tak tau adakah undang-undang itu terlaksana dengan sebaiknya. Huhu...aku tak tau la macamana zaman akan datang nanti.

Wallahua'lam.

p/s: Ayat-ayat dalam post kali ni memang sedikit janggal sebab aku dah lama tak tulis post kat sini. Huhu..aku try improve untuk post-post aku yang seterusnya. InsyaAllah.

21 August 2010

Berbuka Puasa dengan PERDANA MENTERI???!!

Salam kepada semua. Dah lama tak update blog ni sebabnya waktu bulan puasa ni masa banyak je tapi banyak diluangkan untuk program dan jugak pelajaran. Biasa la tu kan..dugaan berpuasa, time puasa la keje banyak dan bertimbun-timbun. Tapi itu tak bermakna kita tak boleh luangkan masa untuk diri sendiri dan kepada ibadah kita sendiri kan. Hidup ni semua kene balance, sama ada untuk dunia dan juga untuk akhirat. Kalau tak, memang akan berkecamuk la hidup kita nanti.

Aku just nak berkongsi cerita tentang program berbuka puasa yang aku hadiri sepanjang minggu lepas. Tapi macam biasa la, kalau program-program macam ni aku banyak letak gambar je..senang, sebab gambar lebih mudah menceritakan daripada kata-kata..so, nothing to say anymore..let's take a look to my pictures!


Program Berbuka Puasa bersama Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya
19 Ogos 2010

Bertolak ke Putrajaya naik van BHEPP kul 1 tengahari
Aku penat giler la iron baju ni..hoho
Solat Zuhur+Asar kat Masjid Putra around 5-6 pm
Ni pintu utama Seri Perdana, Kediaman Rasmi PM Malaysia
Di ruang laman Seri Perdana bersebelahan Tasik Putrajaya
Duduk di meja makan, lagi sejam tu nak berbuka..huhu..dugaan
Bersembang cara korporat dengan hanif, padahal orang kampung jer..haha!
Ni menu malam tu..macam pelik jer. Makan kat PI lagi best!
Waktu dah malam, lepas berbuka ringan kami solat maghrib, lepas tu baru melantak habis-habisan
Meja VVIP, ala..buat apa nak bermegah-megah kan, ajak orang makan pun guna duit kerajaan
Ni background..duit kerajaan...
PM Malaysia. Beliau berucap tentang mahasiswa kot, tak beri perhatian sangat sebab lapar
Bergambar bersama YAB PM dan Menteri Pengajian Tinggi
Sekali lagi ditangkap gambar..glamor kot aku ni..ahaks!
Solat tarawikh bersama imam dari Arab daaa..
Bergambar di kereta golf PM punya..selamba!
Dapat souvenir ni..takkan baca punya la..haha!
So, aku tak ada la berasa bangga dengan jemputan tu, tapi tu lah kan kita ni nak merasa jugak jumpa dengan pemimpin kita walaupun kita tak da la sanjung dia. Tapi dia still pemimpin negara kita, tetap ada hormat pada dia. Cuma yang peliknya, hanif cakap aku bila dah diberi makan oleh PM ni dah bertukar jadi UMNO dah..hoho..sori...